Środki finansowe przyznane przez Narodowe Centrum Nauki na realizację działania naukowego
Miniatura 6
Tytuł projektu: Ocena wpływu obróbki plazmowej na wino bez dodatku siarczynów
Tytuł w j. angielskim: Evaluating the effect of plasma treatment on wine without added sulfites
Numer decyzji: DEC-2022/06/X/ST8/01346
Okres realizacji: 22.11.2022 - 22.11.2023
Wartość przyznanych środków: 48.851,00 PLN
Wartość projektu: 48.851,00 PLN
Kierownik działania naukowego: dr inż. Piotr Terebun
Streszczenie:
Celem proponowanych badań wstępnych będzie ocena wpływu obróbki plazmowej przeprowadzonej pod ciśnieniem atmosferycznym na właściwości wina oznaczanego jako wino ekologiczne, bez dodatku siarczynów. Planowana obróbka ma za zadanie zwiększenie stabilności
mikrobiologicznej wina, jako alternatywne rozwiązanie dla stosowania dodatku syntetycznych związków siarki, mogących mieć negatywny wpływ na jakość wina i zdrowie. Badania fizykochemiczne wina mają obejmować określenie: pH (kwasowości czynnej), kwasowości ogólnej
metodą miareczkowania potencjometrycznego, pomiar lepkości, konduktywności, potencjału utleniającego i redukcyjnego, obrazowanie z użyciem mikroskopu optycznego oraz ocenę organoleptyczną. Uzupełnieniem badań będzie pomiar właściwości elektrycznych reaktora
plazmowego, stężenia związków tlenu i azotu w pobliżu wyładowania oraz rejestracja przebiegu procesu z użyciem kamery szybkiej i obrazowania smugowego. Ocena właściwości mikrobiologicznych (wybrane wartości odżywcze, oznaczenie liczby drożdży i pleśni oraz stężenia kwasu jabłkowego) zaplanowana została jako badania zlecone. Analiza zostanie przeprowadzona dla różnych wartości przepływu i składu gazu roboczego (ze szczególnym uwzględnieniem powietrza atmosferycznego) oraz odległości pomiędzy materiałem, a wyładowaniem.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 "PL2022 - Zintegrowany Program Rozwoju Politechniki Lubelskiej" POWR.03.05.00-00-Z036/17
Na stronach internetowych Politechniki Lubelskiej stosowane są pliki „cookies” zgodnie z polityką prywatności. Dowiedz się więcej